Széchenyi 2020 pályázat

Eger Térsége Fejlesztési Egyesület

Rendezvények

 Energia-Ház-Tartás” - Használj kevesebbet, újíts többet!

Egyesületünk a KEHOP-5.4.1-16-2016-00139 azonosítószámú projekt keretében az energiahatékonyság és a zöld energiaforrások témákat felölelve több településen átívelő energiatudatossági figyelemfelhívó akciósorozatot valósít meg.

A kampány célja az energiatudatos gondolkodás elterjesztése, a fenntarthatóság, a költség- és környezetkímélő energiahatékony felhasználási szokások, attitűdök népszerűsítése. Napjainkat ugyanis egyre növekvő energiaszükséglet jellemzi, melyek esetlegesen helytelen felhasználói szokásokkal párosulnak, ezért fontos szerepe van a lakosság tájékoztatásának saját energiahasznosítási szokásaik megismerése és fenntarthatóságnak kialakítása érdekében. Célunk, hogy a megvalósuló ismeretbővítés, érzékenyítés és attitűdformálás által a település lakói energiahatékonyság és megújuló energia témában közérthető, és azonnal hasznosítható információkat szerezhessenek. Szeretnénk tudatosítani a lakosságban, hogy saját érdekük megismerni a környezeti és gazdasági haszonnal járó energiahatékonysági, megújuló és alternatív energiahasznosítási megoldásokat. Továbbá, hogy egy kis odafigyeléssel, a fogyasztói magatartás megváltoztatásával milyen sokat tehetnek a pazarlás és a környezetterhelés csökkentése érdekében.

A program bemutatása

Az ETFE tíz tagtelepülésének bevonásával a helyi lakossági rendezvényekhez kapcsolódó stand jellegű kitelepülés során a társadalmi tanulás eszközein keresztül (tájékoztatás, kérdőív, tanácsadás, játék stb.) a helyi lakosság célirányos, aktív elérését és szemléletformálását kívánjuk megvalósítani.

Az akcióban a szervezet megbízott szakemberek bevonásával, interaktív tanácsadással várja az érdeklődőket. A sátrat meglátogatók közvetlenül tehetik fel kérdésüket az adott témában szakértőinknek. A rendezvény területén a program arculatával ellátott roll-up kerül felállításra, kihelyezésre kerülnek a szemléltető eszközök, hangsúlyt helyezve a megújuló energiaforrásokra.

A programelem során a felnőttek számára személyes beszélgetést tervezünk a háztartásokban is alkalmazható energiatudatos, energiatakarékos és megújuló energiaforrások hasznosítási lehetőségeinek bemutatásáról, melynek keretében energiatudatosságot elősegítő kiállítási bemutató eszközöket is kipróbálhatnak. Mindezt annak érdekében, hogy hatékony megoldást találjanak a saját háztartásuk energiafogyasztásának optimalizálására.

Az energiahatékonyságot, -takarékosságot elősegítő pályázati lehetőségek bemutatása kapcsán igény esetén egyéni tanácsadást biztosítunk, annak érdekében, hogy a lakosok képessé váljanak ilyen célú fejlesztéseket önállóan kezdeményezni és lefolytatni. Az energetikai felújítási célú pályázatbenyújtást, az energiaellátó berendezések korszerűsítését, a megújuló energetikai fejlesztéseket tematikus szórólap közrebocsájtásával kívánjuk segíteni.

A program során a fiatalabb korosztály tagjai interaktív, játékos formában (napelemes építőjátékok, színezők, feladatlapok) szerezhetnek gyakorlati ismereteket, naprakész tudást a környezettudatos viselkedési alternatívákkal kapcsolatban. A gyerekek esetében a legjobb környezeti nevelési módszer a játék, ahol szinte észrevétlenül lehet ismeretet átadni, szemléletet formálni. A különféle megújuló energiák modellezését szolgáló játékok olyan egyszerű, de a mindennapokban használható viselkedésmintákra nevelnek, amelyek jelentősen hozzájárulnak a jövő generációk élhető környezetének kialakításáért.

A rendezvény ideje alatt sor került a lakossági energiahasznosítási, -felhasználási szokások és ismeretek felmérésére. A kérdőív kitöltői és a jelenléti ívet aláírók között az energiatudatossággal kapcsolatos ismeretterjesztő kiadványt osztunk ki.

A résztvevőket tájékoztatjuk a projekt keretében a szervezet központi honlapjának erre a célra létrehozott aloldal elérhetőségéről is, mely által további hasznos információkat, adaptálható jó-gyakorlatokat, energiahatékonysági és takarékossági tippeket szerezhetnek, valamint értesülhetnek a projekt keretében tervezett programokról, eseményekről.

Standunk állandó programjai:

 • Figyelemfelhívás az energiamegtakarítás és energiahatékonyság jegyében.
 • A költség- és környezetkímélő energiahasznosítási attitűdök, valamint a megújuló energiaforrások népszerűsítése.
 • Az energiatudatossággal kapcsolatos ismeretterjesztő anyagok, térségi energiatérkép, épületenergetika, lakóházak tipizálása.
 • A megújuló energiák alkalmazási lehetőségei, különös tekintettel az energiatakarékos lakáskorszerűsítési megoldásokra. Egyéni pályázati tanácsadás.
 • Az egyéni energiafogyasztás mértékére és összetételére vonatkozó ismeretátadás (egyéni mérési módszerek, interaktív bemutató eszközök és technológiák bemutatása).
 • Energiatudatos mindennapok – tippek és tanácsok a mindennapokra.
 • Ökolábnyom számítás és energiahasznosítási kérdőív.

 

Szeretettel váruk minden érdeklődőt az alábbi rendezvényeken!

 

 1. Feldebrői Nagyboldogasszonyi Hagyományőrző Napok

A projektesemény időpontja: 2021. augusztus 14. (szombat) 10-13 óra
A projektesemény helyszíne: Feldebrő, Templompart

 1. XIV. Földgyógyító Dobünnep

A projektesemény időpontja: 2021. augusztus 28. (szombat) 10-13 óra
A projektesemény helyszíne: Andornaktálya, Nagykert

 1. Egerszalóki Szüretindító Bortúra

A projektesemény időpontja: 2021. augusztus 28. (szombat) 13-15 óra
A projektesemény helyszíne: Egerszalók, Iskolaudvar (3394 Egerszalók, Iskola út 2.)

 1. Novaji Szüreti Beharangozó

A projektesemény időpontja: 2021. szeptember 11. (szombat) 13-16 óra
A projektesemény helyszíne: Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola Novaji Telephelye (3327 Novaj, István út 1.)

 1. Ostorosi Rozé Nap

A projektesemény időpontja: 2021. szeptember 11. (szombat) 16-19 óra
A projektesemény helyszíne: Ostoros, Hősök tere

 1. Egerszóláti Zsibvásár

A projektesemény időpontja: 2021. szeptember 18. (szombat) 9:00-12:00 óra
A projektesemény helyszíne: Egerszóláti Közösségi Szolgáltató Központ (3328 Egerszólát, Fő út 17-19.)

 1. Maklári Szüreti Falunap

A projektesemény időpontja: 2021. szeptember 25. (szombat) 14:30-17:30 óra
A projektesemény helyszíne: 3397 Maklár, Templom tér

 1. I. Felsőtárkányi Borünnep

A projektesemény időpontja: 2021. október 3. (vasárnap) 11:00-14:00 óra
A projektesemény helyszíne: 3324 Felsőtárkány, Tóparti Rendezvénytér

 1. Demjéni Káposztás Étkek Napja

A projektesemény időpontja: 2021. október 9. (szombat) 12:30-15:30 óra
A projektesemény helyszíne: Demjéni Közösségi Ház udvara (3395 Demjén, Széchenyi út 36.)

 1. Szarvaskő Csipkebogyó Fesztivál

A projektesemény időpontja: 2021. október 23. (szombat) 10-13 óra
A projektesemény helyszíne: 3323 Szarvaskő, Állomáskerti Szabadidőpark

 

 „Energiahatékony településfejlesztés” - Megújuló döntéshozás

Egyesületünk a projekt keretében a települési és intézményi szereplők energiatudatos szemléletének terjesztésében való közreműködés ösztönzése érdekében, szakmailag kompetens előadók közreműködésével, tájékoztató előadásokkal egybekötött workshopokat valósít meg.

Célunk egyrészt az egyéni attitűdváltozás, a helyi döntéshozók (polgármesterek, képviselő-testületi tagok, önkormányzati és települési intézményi dolgozók) energiatudatos szemléletformálása, érzékenyítése. Másrészt elősegíteni az energiahatékonyságot célzó stratégiák kidolgozását, valamint a megújuló és alternatív energiaforrások közintézményekben történő felhasználásának megvalósulását és azok településfejlesztésében történő megvalósulását.

Az energiatakarékosság, illetve a megújuló energiaforrások használatának terjedése fontos társadalmi érdek, melynek eredményességét nagyban befolyásolja az adott közösségben létező ún. energiakultúra. A helyi önkormányzatokra a fenntartható energiahasznosítás terén kulcsszerep hárul. A központi (Európai Uniós, illetve nemzetállami) energiastratégiák célkitűzéseinek megvalósulása, valamint saját költséghatékonysága érdekében is magához kell ragadnia a kezdeményező szerepet az energiahatékony kultúra lokális kialakításában, amely közvetetten a lakosság energiatudatosságára is hatást gyakorol. A kapcsolódó témakörök minden település esetében bemutatásra és tárgyalásra kerülnek a speciálisan helyi adottságokat figyelembe véve, így az előadásokat követő beszélgetések alkalmat nyújtanak a helyi kérdések, problémakörök célzott feltárására is, alapul szolgálva a települési tervek életre hívására, a helyi potenciálok fenntartható hasznosítására.

A programokra az ETFE tagtelepülési önkormányzatával együttműködve a következő tíz településen kerül sor: Andornaktálya, Demjén, Egerszalók, Egerszólát, Feldebrő, Felsőtárkány, Maklár, Novaj, Ostoros, Szarvaskő.

A workshopok témái:

 • A projekt szakmai bemutatása.
 • A települési energiastratégia:
 • az energiahatékonyságot célzó stratégiák kidolgozásának fontossága;
 • a települési energiastratégia kidolgozásának módszertana;
 • a megújuló és alternatív energiaforrások közintézményekben történő felhasználásának lehetőségei;
 • partnerségi kapcsolatteremtés (helyi, külső), a lakosság bevonásának módjai;
 • a helyi potenciálok fenntartható hasznosítása.
 • Az energiahatékonyságot és a megújuló energetikai fejlesztéseket célzó intézményi és lakossági pályázati lehetőségek.
 • Hazai és külföldi jógyakorlatok
 • Kérdések és válaszok, energetikai kérdőív kitöltése.
© 2024 Eger Térsége Fejlesztési egyesület