Széchenyi 2020 pályázat

Eger Térsége Fejlesztési Egyesület

Energiatakarékos háztartás

Életünk energiatudatosabbá tétele érdekében nem mindig szükséges komoly kiadásokat felvállalnunk, sokszor viselkedésünk és energiahasználati szokásaink átalakítása is elegendő lehet. Ezért az alábbiakban az energiatakarékos beruházások bemutatása mellett otthoni, a mindennapi életben is hasznosítható ötletekkel szeretnénk segítséget nyújtani a könnyen megvalósítható takarékosság érdekében.

Miért fontos a háztartási energia- és víztakarékosság? A klímaváltozás még elkerülhető hatásai érdekében elengedhetetlen kibocsátásunk csökkentése, míg a már meglévő és várható hatásokhoz való alkalmazkodás felkészít az esetleges erőforrás szűkösségre és növeli az ellenálló képességünket. Az éghajlat változik, így nekünk is változnunk szükséges. A felmelegedés és a következtében fellépő hatások szükségessé teszik, hogy a jelenleginél nagyobb hangsúlyt fektessünk egy klímatudatosabb szemléletmód és életforma kialakítására mindennapos szokásaink átalakításával. Az erőforrás-szűkösség problémája már tapasztalható jelenség, melyet a változó éghajlat, a környezetszennyezés, a növekvő népesség és a fenntarthatatlan fogyasztási szokások okoznak. Ezért mind az éghajlatváltozás mérséklése, mind az ahhoz való alkalmazkodás érdekében csökkentenünk kell a háztartási energia-, és vízfogyasztásunkat.

Ne feledjük, egy kis odafigyeléssel, fenntartható módon élve mi magunk is sokat tehetünk környezetünkért! Ha pedig az energiamegtakarítási javaslatok bármelyikét megfogadjuk, az a számlánkban is jól észrevehetően jelentkezik majd, és közben nem kell lemondanunk a megszokott kényelemről sem.

 

 

Kezdjük az alapoknál: Az energiatakarékos fűtés

Egy átlagos magyar háztartás energiafogyasztásának 75%-át fordítja fűtésre évente, ezért általában ez a legfontosabb terület a megtakarítás szempontjából. Ez meglepően nagy arány ahhoz képest, hogy az évnek kb. a felében fűtünk. Szintén elgondolkodtató, hogy egy magyar háztartás körülbelül háromszor annyi energiát használ fel egy ugyanakkora lakás fűtéséhez, mint egy osztrák. Elég, ha csak a rosszul szigetelt épületeinkre, huzatos ablakainkra, szabályozatlan fűtési rendszereinkre, valamint elöregedett kazánjainkra gondolunk. Némi tudatossággal és kisebb vagy nagyobb beruházással azonban könnyen hatékonyabbá tehető a fűtési energia felhasználása.

Tovább olvasom

Energiatakarékos tippek: villamosenergia

A világítás és az elektromos berendezések fogyasztása egy átlagos háztartás energiafogyasztásának 9,2%-át teszi. Tudjuk vajon, hogy melyik háztartási gépünk, elektromos berendezésünk fogyasztja a legtöbb áramot? És azzal tisztában vagyunk, hogy készenléti üzemmódban mennyi a fogyasztásuk? Pedig igazán hasznos lenne azonosítani, mely gépeink is az igazi energiafalók, illetve a nagyfogyasztók mellett a sok kicsi sokra megy alapon, berendezéseink stand-by fogyasztásáról is érdemes meggyőződnünk.

Tovább olvasom

Minden csepp számít: víztakarékosság otthon

A vízfelhasználás során a fenntarthatóság biztosítása épp olyan fontos, mint az energetikai rendszereknél. Átlagosan 150 litert (ez kb. 15 rekesz ásványvíz víztartalma!) használunk el naponta. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy a háztartások vízfogyasztásának feléhez nincs is szükség ivóvíz minőségű vízre, beláthatjuk, hogy érdemes elgondolkodni vízfogyasztási szokásainkon. Mindig jusson eszünkbe az is, hogy tisztálkodás közben nem csak vizet fogyasztunk, hanem általában gázt vagy áramot is, hiszen a vizet fel is kell melegíteni.

Tovább olvasom

Mindennapi praktikák: konyhatündéreknek

Egy átlagos magyar háztartás összes energiafogyasztásának nagyjából 5-7%-át fordítja főzésre, azaz a fűtés és melegvíz előállítás után az ételek elkészítésére költjük a legtöbbet. Éppen ezért jó tudni, hogyan csökkenthetjük a főzéshez köthető energiafogyasztást. Bár jelentős energia-felhasználó ez a terület, jókora megtakarítási lehetőségeket is rejt magában, néhány egyszerű ötlettel csökkenthetjük a főzéshez köthető energiafogyasztást.

Tovább olvasom

Nagyobb beruházások

Életünk energiatudatosabbá tétele és az energiahasználati szokások átgondolásának segítése érdekében, olyan ötleteket igyekszünk bemutatni, amelyek megvalósításához nem kell komoly kiadásokat felvállalnia a családi költségvetésnek. Előbb-utóbb azonban eljön a pillanat, amikor már csak kisebb-nagyobb beruházással lehet továbblépni. Gondoljuk át, milyen beszerzéseket és beruházásokat tervezünk a közeljövőben, és a gépek, anyagok, technológia kiválasztásánál törekedjünk a maximális energiahatékonyságra! Berendezéseink kiválasztásakor figyeljünk oda arra, hogy környezetbarát és energiatakarékos termékeket válasszunk.

Jó tudni, hogy az energiatakarékossággal járó felújítások esetében lehetőség van állami támogatásokra pályázni, így csökkenthetőek az ilyen típusú beruházások lakosságra eső terhei (ld. bővebben: Energetikai pályázatok).

Energiatakarékos szabadidő

Miután változtattunk otthoni szokásainkon és sikerült csökkenteni az energiafogyasztást, úgy érezhetjük, hogy szívesen tennénk még ennél is többet. Íme, néhány további átgondolandó ötlet:

  • A kertben is számtalan módon takarékoskodhatunk a vízzel. Alkalmazzunk csepegtető öntözést, mulcsozzuk a talajt, ne öntözzünk szélben és forró napsütésben, hagyjuk hosszabbra a füvet, így kevesebbet kell locsolni. De mindenekelőtt gyűjtsük (hordókban, ciszternában) és hasznosítsuk az esővizet!
  • Komposztáljunk! A háztartásban keletkező szerves hulladékot gyűjtsük a kertben, ez tápanyag lesz növényeinknek!
  • Ültessünk fákat, védenek a napsugarak és a szél ellen és sok állatnak is otthont adnak!
  • Legyen saját veteményesünk! Sok mindent megtermelhetünk magunknak, amit egyébként a boltokban kellene beszerezni! Sokkal jobban ízlik az étel, ha saját alapanyagból készül, olcsóbb is és a környezetet is kevésbé terheli, mivel nem kell boltokba szállítani az árut.
  • Az ünnepnapok meglehetősen energiafalók, de ezeket is lehet zöldebbé, energiatakarékosabbá varázsolni. Hasznos tippeket olvashatunk a Kislábnyom oldalán az ünnepek címszó alatt.
  • Kerékpározzunk, gyalogoljunk többet! Így kíméljük a környezetet és még mozgunk is.
  • Válasszuk a közösségi közlekedést, ismerjük meg a telekocsi programot, közösségi autómegosztó rendszereket!
  • Válasszuk a helyit! A közelben előállított termék választásával a helyi termelőt támogatjuk pénzünkkel. Csökken a szállításból származó kibocsátás, és ellenőrizhető a forrás.
  • Gyűjtsük szelektíven a hulladékot!
  • Fedezzük fel újra a fosszilisenergia-mentes kikapcsolódási formákat: hetente legalább egy estét (ha tehetjük egy teljes napot) töltsünk el tévézés, internetezés nélkül, és kártyázzunk vagy társasozzunk; szervezzünk gyertyafényes vacsorát vagy beszélgetést; sétáljunk, kiránduljunk vagy kertészkedjünk a friss levegőn.

 

A sort még sokáig folytathatnánk … Ön mivel tudná tovább csökkenteni saját, illetve családja energiafelhasználását, környezeti lábnyomát?

Hasznos infografikák:

Felhasznált források:

Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ (https://energiaklub.hu/)

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (https://www.enhat.mekh.hu/)

GreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesülete (http://www.kislabnyom.hu/)

Energiapédia (http://energiapedia.hu/temakor/energiatakarekossag)

Tudatos Vásárlók Egyesülete (www.tudatosvasarlo.hu)

Másfél fok (https://masfelfok.hu/)

© 2024 Eger Térsége Fejlesztési egyesület